GYAKORLATI TUDNIVALÓK A BOLHA/KULLANCS/SZÍVFÉREG ELLENI KÉSZÍTMÉNYEK BEADÁSÁRÓL

Mit érdemes tudnod:

1Mennyi időnként kell beadnom a készítményt?
Jegyezd fel a naptárba, vagy telefonos emlékeztetőbe a beadás és a következő beadás időpontját! Simparica Trio, Milprazon, Moxiclear: 4 hetente Bravecto: 3 havonta Simparica: 5 hetente féreghajtó tabletta galandférgességre (Noroverm): 3 havonta, 10 kilónként 1 tabletta egyszerre beadva (tehát nem naponta 1 db, hanem egy 30 kilós kutyának egyszerre 3 tabletta), a Simparica Trio tablettától legalább egy nap eltéréssel beadva
2Mikor adjam be a gyógyszereket, ha most kezdek védekezni?
Amennyiben még nem használtál semmilyen védekező terméket, azonnal elkezdheted a beadást. Írd fel egy naptárba, vagy telefon emlékeztetőbe a beadás pontos időpontját, mert a következő alkalmat ehhez kell majd igazítanod.
3Mikor adjam be a gyógyszereket, ha őszig védekeztünk, és most kezdjük újra?
Ebben az esetben a (szívféreg elleni) védekezés biztonságos folytatása előtt gyere be a rendelőbe a kutyáddal egy ismételt szívféreg szűrésre.
4Mikor adjam be a gyógyszereket, ha másik készítményről térek át?
Amennyiben eddig másik készítménnyel védekeztél, az eddig használt készítmény hatásának lejáratakor add be az új készítményt. Ha eddig külön védekeztél szívféreg, illetve bolha/kullancs ellen, akkor a következő beadási időpont az legyen, amint lejár az egyik (különösen a bolha/kullancs elleni!!) készítmény hatása. Néhány további, konkrét segítség: A tablettás bolha/kullancs elleni védekezésben várd ki az előzőleg beadott tabletta hatásának lejárati idejét, mielőtt beadod a következő adagot. Néhány napnyi eltérés nem jelent gondot, de hetek igen. A Milprazon tablettát 2 héttel a beadás után már nyugodtan követheti a Simparica Trio. Megfordítva a dolgot: a legutóbbi Milprazon után a Simparica Trio beadása legkésőbb 5 héttel történjen meg, tehát ne maradjon ki 5 hétnél több a szívféreg elleni védekezésben. Különleges helyzet, ha eddig Bravecto-t adtál és most térsz át Simparica Trio-ra: ez esetben a mérvadó időpont a Bravecto tabletta hatásideje (3 hónap). Ezen belül az új tablettát ne add be, hanem a szívféreg elleni kiegészítő védekezésre addig még Milprazon (vagy Milbemax) tablettát használj.
5Mikor adjam be a termékeket, ha párhuzamosan többfélét használok ezután is?
Ha a külső és belső élősködők ellen nem ugyanazt a készítményt használod (példaként Milprazont használsz szívféreg ellen és Bravecto-t bolha/kullancsra) akkor mindkettőt a saját lejárati idejében add, legalább egy nap eltéréssel akkor, ha egy napra esne a beadási időpont. Figyelj rá, hogy mindkét időpontot jegyezd fel, vagy állíts be előre mindkét beadási időpontról telefonos emlékeztetőt.
6Etetés előtt vagy után adjam be?
A nálunk elérhető készítmények egy részénél mindegy, másoknál pedig a bevitt táplálék segíti a gyógyszer felszívódását. Ezért azt javasoljuk, hogy minden esetben etetéssel egy időben add be a tablettás készítményeket. Többségüket az állatok jutalomfalatként, szívesen fogadják, vagy rejtsd bele egy kis darab finom falatkába.
7Hogyan használjam a cseppentőt?
A cseppentős készítményeket az állat szőrét széthajtva, a bőrre kell felcseppenteni. A pontos helye mindegy, azért szoktuk a tarkótájékon, mert ott nem éri el az állat, hogy lenyalogassa, mielőtt felszívódna a hatóanyag. Ha fürdetni szeretnéd, akkor inkább a következő beadás előtt néhány nappal tedd, mert -különösen a samponos fürdetés- csökkenti a védettséget. Ha most fürdetted éppen, akkor várj 2-3 napot, hogy a bőre „visszazsírozódjon”.
8Mit tegyek, ha mellékhatást észlelek?
Több ezernyi készítmény beadásának tapasztalata alapján ennek esélye elhanyagolhatóan kicsi. Ezek profi, sokat vizsgált készítmények. Amennyiben bármi szokatlant tapasztalsz, azt azonnal jelezd.
9Mi van, ha változik az állat súlya?
Ha fogy, hízik, vagy kölyök állatod van, akinek változik a súlya, és hosszabb időre rendeltél készítményeket, segítünk! A nagyker készlettől függően, lehetőleg néhány napos átfutási idővel kicseréljük a megrendelt gyógyszert. Bátran keress, ha ilyen gondod adódna.
10Mi van, ha elfogy a nem egész évre megrendelt gyógyszer?
Bízunk benne, hogy a gyógyszer-ellátási hiány csak időszakos (lesz). Kérjük, hogy időben szólj, mielőtt lejárna a beadott készítmény hatása.