Mit kell tudnom a szívférgességről?

Élvonalban vagyunk a magyarországi szívféreg kezelésben. Amire pár éve még mi is azt mondtuk, hogy

A legfontosabb, hogy kutyusod jó kezekben van.!

untitled-infogr_44805225
1Mi az a szívférgesség?
A szívférgesség gyakori és véres valóság lett Magyarországon, a mi kis praxisunkban is mindennapos(!) probléma. Rettentő gyors terjedésének oka, hogy szúnyogcsípéssel terjed. Tünetmentes, évekig egyáltalán nem látszik semmi a kutyán, miközben a tüdejének nagy ereiben és a szívében 30-40 cm hosszúságú, vékony féregcsomók élősködnek. A tünetmentesség miatt sokan elbagatellizálják, és még mindig nem elegen védekeznek ellene, pedig a fertőzés a szúnyogokkal a kutyákról emberre is átterjed. A kedvezményes időszakban a legjobb szívféreg elleni szerekre kaptuk meg a 30%-os vásárlási lehetőséget, aknázd ki te is! Ha még nem volt a kutyád szűrővizgsálaton, máris foglalj egy időpontot neki.
2A kutyámnak még sosem volt szívféreg szűrése
Szívféreg ellen védekezni kizárólag olyan kutyáknál lehet, akiket előzetesen megvizsgáltunk, eddig nem fertőződtek-e (gondolj bele, mekkora galibát okozhat egy védekezésre szánt tabletta egy fertőzött állatban!). Kérj időpontot a szűrésre (vérvétel), hogy még beleférjünk az időbe!
3Mi az a szűrővizsgálat?
Szívféreg ellen biztonságosan védekezni csak olyan kutyák esetében lehet, akinél biztosan tudjuk, hogy az élősködő még nincsen jelen a szervezetében. A parazita széles körben és tünetmentesen elterjedt, ezért ebben nem bízhatunk, meg kell bizonyosodnunk róla. Fertőzött kutyának védekező tablettát beadni életveszélyes, súlyos, sokkos állapotot, és az állat halálát okozhatja. A szűrővizsgálat egy gyors és fájdalommentes vérvétel, amit a rendelőben vagy akár házhoz kiszállással el tudunk végezni. A vérvételt két vizsgálat követi: egy mikroszkópos diagnosztikai vizsgálat, ahol azt vizsgáljuk, van-e mikrofilária (lárva) a kutya vérében, és egy teszt, ahol a felnőtt élősködöket keressük. Az eredmény csak a két vizsgálat együttes elvégzésével értelmezhető. A vizsgálat ára 4000 (mikroszkópos vizsgálat) + 10000 (tesztvizsgálat), ez magában foglalja a vérvétel díját is.
4Volt szűrés, de azóta nem védekeztünk
Ha 45 napnál hosszabb időszak kimaradt a védekezésből, akkor a védekezés folytatása előtt a szűrővizsgálatot meg kell ismételni a védekezés újrakezdése előtt, és 7 hónappal később újra.
5Volt szűrés, csak télen nem védekeztünk a megbeszéltek szerint
Az elmúlt hónapokban nagyot változott a szakmai szemlélet. Korábban mi magunk is azt javasoltuk a gazdiknak, hogy csak a szúnyog-szezon idején védekezzenek (novemberig, majd márciustól, újra). Sajnos az enyhe télen a szúnyogok könnyen áttelelnek, a lakásban pedig egész évben jelen vannak. Emiatt a korszerű szakmai szemlélet az, hogy a szívférgességgel szemben csak a folyamatos, megszakítás nélküli védekezés jelent biztos védelmet. Ha 45 napnál hosszabb időszak kimaradt a védekezésből, akkor a védekezés folytatása előtt a szűrővizsgálatot meg kell ismételni.
6Volt szűrés, és azóta folyamatosan védekezünk
Amennyiben a védekezés folyamatos, előzetes szűrővizsgálat nélkül folytathatjátok. Ha igazán biztosra akarsz menni, a vizsgálatot az előzőhöz képest 7 hónappal később ismételtesd meg. Ennek oka, hogy az első szűrővizsgálat időpontja lehetett olyan időszakban, amikor a parazita már jelen volt a kutya szervezetében, de a vizsgálattal még nem látszott.
7Kölyök / fiatal kutyám van
6 hónapos korig a védekezés előzetes szűrővizsgálat nélkül megkezdhető. Ha a kutya elérte a 7 hónapos kort, akkor egy szűrővizsgálat (vérvétel) szükséges, amit fél évvel később meg kell ismételni. Ha 7 hónapos kor alatt már megkezdtük a védekezést, akkor a szűrést a védekezés közben, ha már elmúlt 7 hónapos, akkor a védekezés megkezdése előtt kell elvégezni.
8A macskámnak még sosem volt szívféreg szűrése
Bár a szívféreg macskákban (és az emberben) is képes kifejlődni, szaporodni nem tud, ezért kimutatására nincs lehetőség. A gyakorlatban szűrővizsgálatot csak kutyáknál végzünk. Védekezni érdemes, de macskák esetében -jobb híján- szűrővizsgálat nélkül kezdjük.