preloader
Védőoltások

Védőoltások

Védőoltások

10 OK, AMIÉRT NE LEGYEN KÉRDÉS A KUTYAOLTÁS

  1. A megelőzés mindig olcsóbb, mint a kezelés! Egy komolyabb vírusos betegség esetén a kutyát akár hosszú hetekig kezelni szükséges, ennek várható költsége biztosan több tízezer forint. Intenzív, kórházi kezelés esetén a költség akár százezres nagyságrendet jelenthet.
  2. Nem lehet kifogás az, hogy „nem jár ki”: cipőtalppal vagy autókerékkel könnyen bevihetjük a betegségeket! Ezeket a szaknyelv „ragályfogó tárgyak” -ként ismeri.
  3. kutyabetegségek is gyakoribbak lettek. Az elhanyagolt, oltatlan kutyák miatt a kórokozók terjednek, ellenállóbak és veszélyesebbek, mint korábban, a korábbi kölyök-betegségek egy része ma már a felnőtt kutyákra is veszélyes.
  4. Új, agresszív vírustörzsek jelentek meg, szerencsére ellenük a védőoltások általában megbízható védelmet adnak.
  5. A beteg állat veszélyes kórokozókat üríthet a környezetbe.
  6. Ha a környékeden minden kutya egészséges, még több, mint 100 ezer(!) Magyarországon kóborló kutya gondoskodik arról, hogy a vírusok szaporodhassanak, és kockára tegyék a Te kutyád életét.
  7. Ha véletlenül elkóborol a kutyád, vagy a Ti környéketeken üti fel a fejét egy járványos fertőzés, védettségével az életét mentheted meg.
  8. Több olyan kutyabetegség van, amely nem gyógyítható (belehal!), védőoltással viszont biztonsággal megelőzhető.
  9. Az oltás sokszor a kizárólagos védekezési lehetőséget A jó minőségű etetés és az immunerősítők hasznos kiegészítők, de egy fertőzéstől nem védik meg, csak növelik az esélyét annak, hogy meggyógyuljon.
  10. A kutya akár társként, akár házőrzőként áll mellettünk, egészsége megéri a befektetést: családod nyugalma, vagy értékeid biztonsága múlhat éberségén.

Milyen kutya betegségek ellen védenek az oltások? -dióhéjban

VESZETTSÉG: Súlyos, az embert is megbetegítő, harapással terjedő betegség, ami nem gyógyítható. A kötelező védőoltások miatt visszaszorult, az elmúlt években viszont újra megnőtt a jelentősége. Jogszabály írja elő, hogy 3 hónapos kutyát 1 hónapon belül be kell oltani, majd az oltást fél év múlva meg kell ismételni. Az oltás csak mikrochip-pel jelölt kutya részére regisztrálható, amit a jogszabály szintén kötelezőnek előír. Az alapozó két oltást tilos más oltási komponensekkel együtt adni. A második veszettség elleni védőoltás után az ismétlés évente kötelező, ilyenkor már együtt beadható a „kombinált” résszel.

PARVOVÍRUSOS BÉLGYULLADÁS: Rettegett betegség, aki egyszer látott „parvós” beteg kutyát, a tekintetét és a szagot többé nem felejti el. A vírus súlyos, néhány nap alatt lezajló, vérzéses bélgyulladást okoz. Terjedése szinte megállíthatatlan, a vírus ellenálló még a legtöbb fertőtlenítőszerrel szemben is. Ahol megjelenik, ott futótűzként pusztít, a bélsárral szennyezett talajról cipőtalppal, kocsikerékkel bárhova eljut. Korábban kölyökbetegségként ismertük, néhány éve új vírustörzsekkel támad, megbetegíti az oltatlan felnőtt kutyákat is. A beteg kutyáknak egy része intenzív orvosi kezeléssel megmenthető, sokuk belehal a fertőzésbe. Nem éri meg kockáztatni, mert a jelenleg Magyarországon előforduló törzsekkel szemben a védőoltások szakszerű ismétlése biztos védelmet nyújt.

SZOPORNYICA: A 80-as években gyakori, „retro” betegség, ami újra elterjedni látszik. Többnyire hevenyen lezajló, néha azonban elhúzódó, lázas betegség, amely főként a légutak és egyéb nyálkahártyák hurutjában, valamint idegrendszeri és ritkábban bőrelváltozásos tünetekben nyilvánul meg. Fiatal és felnőtt állatokban egyaránt előfordul. A beteg állatok nagy része elpusztul, sőt, a gyógyult kutyák sincsenek biztonságban, náluk a központi idegrendszer károsodása miatt később súlyos bőrelváltozások, a szaglóképesség csökkenése, idegrenszeri- és mozgászavarok alakulhatnak ki.

KENNELKÖHÖGÉS: Az utóbbi években rendkívül gyakran találkozunk vele, már régen nem a menhelyek-panziók, hanem a kutyakiállítások és a kerti kutyák tipikus betegsége lett! Rendkívül fertőző, nemcsak közvetlen cseppfertőzéssel, hanem a levegőben is terjed, semmi sem állhat az útjába. Ahol felüti a fejét, ott futótűzként terjed a szomszédos kutyák között. Előidézésében baktériumok és vírusok egyaránt szerepet játszanak. Légcsőgyulladást okoz, a betegségre jellemző a hetekig tartó, súlyos, hányásig kínzó köhögés. Az utóbbi időben tüdőgyulladásos szövődménnyel is találkozunk. Átvészelése nem ad élethosszig tartó védettséget, jó az oltást évente beadatni. Érdemes tudni, hogy a kennelköhögés ellen biotechológiailag nem lehet 100%-os védelmet biztosítani, csak kb 95%-ban védenek az oltások. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy oltott kutyád 10 esetből 9-ben nem lesz beteg, amikor a kórokozókkal találkozik.

LEPTOSPIRÓZIS: Fiatal kutyákban, főként heveny lázas tüneteket, étvágytalanságot és sárgaságot okoz, idősebb állatokban pedig a vesét támadja meg. Ritka, de nagyon veszélyes betegség, úgynevezett zoonózis: az embert is megbetegíti. Leptospirózis ellen a külföldi országokban is évente oltanak ott is, ahol a veszettség elleni oltást hazánknál ritkábban adják.

PARAINFLUENZA, FERTŐZŐ GÉGE-LÉGCSŐGYULLADÁS: Más kórokozókhoz társulva influenza-szerű tüneteket, a légutak hámjának a gyulladása miatt lázat, orrfolyást, köhögést, szövődményként tüdőgyulladást okoznak.

RUBARTH-KÓR: Nagyon ragályos, szerencsére az utóbbi években visszaszorult, súlyos, fertőző májgyulladást okozó betegség, nagyfokú elesettséggel, hányással, sárgasággal és a vérerek károsodásával. Az agyvelő megbetegedése miatt görcsök is kialakulhatnak. A betegek többnyire belehalnak.

10 OK, AMIÉRT NE LEGYEN KÉRDÉS A MACSKAOLTÁS

  1. A megelőzés mindig olcsóbb, mint a kezelés. Egy beteg cica gyógykezelése akár több hétig tart, a gyógyszerekkel együtt több tízezer forintba kerül.
  2. Ha több macska is van, akkor a kockázat is sokszorozódik: elég, ha egyikük beteg lesz, megfertőzik egymást. Ilyenkor a gond és a költség is többszörös lesz.
  3. A beteg állat veszélyes kórokozókat ürít a környezetbe, egyáltalán nem higiénikus (senki sem szereti, ha a taknyos macskát a gyerek ölelgeti).
  4. macskabetegségek gyakoriak! A macskák közül kevesebbet oltanak be, szabadabban járnak-kelnek, mint a kutyák.
  5. Ha a szomszédod macskája egészséges, még 2 millió Magyarországon kóborló macska gondoskodik arról, hogy a vírusok szaporodhassanak, és kockára tegyék a Te cicád életét.
  6. Ha egyszer véletlenül elkószál a saját macskád, az életét mentheti meg a védettsége!
  7. Több olyan (gyakori) macskabetegség is van, amely nem gyógyítható (belehal a cica!), védőoltással viszont biztonsággal megelőzhető.
  8. Az oltás sok esetben a kizárólagos védekezési lehetőséget jelenti. A jó minőségű etetés, a táplálék-kiegészítők és az immunerősítők nem védik meg, csak segítik gyógyulását.
  9. A lakásban tartott, más állatokkal nem érintkező cicáknak cipőtalppal könnyen bevihetjük a betegségeket.  Gyakran kezelünk ilyen állatokat.
  10. A betegségek egy részét (pl a gyakori macskanátha) hiába győzi le a cica szervezete, hasonlóan az emberi influenzához, átvészelésük nem ad életre szóló védettséget.

Milyen betegségek ellen védekezünk cicaoltással?

VESZETTSÉG: Nagy jelentőségű, az embert is megbetegítő, harapással terjedő betegség, ami nem gyógyítható. A macskák, életmódjukból fakadóan kifejezetten veszélyeztetettek. A helyzetet súlyosbítja, hogy a jogszabály a kutyák részére ír elő kötelező védőoltást, a macskáknak nem. Kijáró cicák számára az oltás nemcsak az ő védelmüket szolgálja, hanem családod egészségét és biztonságát is véded vele.  

MACSKANÁTHA: A cicák elképesztően gyakori, náthás tünetekkel, szájnyálkahártya gyulladással, szájüregi fekélyképződéssel járó megbetegedése. A tünetek hasonlóak a Herpesvírus okozta tünetekhez: lázasak, tüsszögés, orrfolyás jelentkezik. A megfázásra utaló tünetek macska esetében mindig vírus okozta megbetegedésre utalnak, nem meghűlésre! Amennyiben nem alakul ki tüdőgyulladásos szövődmény, több hetes kezeléssel az állatok meggyógyulnak. Rossz hír, hogy a betegség rendkívül ragályos, és sajnos az átvészelése nem ad tartós védettséget. Egyértelműen érdemes beadatni a védőoltást!

MACSKALEUKÓZIS: Igazságtalanul gyakori, gyógyíthatatlan macskabetegség, amit leggyakrabban a kóborló, verekedő kandúroknál diagnosztizálunk, de a nőstényeknél sem ritka. A vírus a macska bizonyos sejtjeibe jutva a sejtek osztódási folyamatait befolyásolja, testszerte szétszóródik a fertőzött sejtekkel. A fertőződés hatására az immunrendszer működése károsodik. Tünetei a gyakori társfertőzések miatt nem jellegzetesek, súlyveszteség, levertség, gyengeség, váltakozó láz, felső légúti gyulladások, kötőhártya-gyulladás, hasmenés, szájbeli fekélyek, súlyos ínygyulladás, borzolt szőr, nyirokcsomó megnagyobbodás egyaránt előfordulhat. A beteg macskák néhány hónap alatt egyre súlyosabb állapotba kerülnek, míg végül belehalnak a betegségbe.

PANLEUKOPENIA: A kutyák parvovírusos bélgyulladásával rokon betegség, ami emésztőszervi és vérképzőszervi megbetegedést okoz. Láz, hasmenés, hányás, kiszáradás jellemzi, ami sok esetben a macska halálát okozza.

HERPESVÍRUSOS FELSŐ LÉGÚTI GYULLADÁS (rhinotracheitis): Nagyon ragályos, a felső légutak hurutos gyulladását okozó betegség. A macskák lázasak, bágyadtak és étvágytalanok, könnyeznek, orrfolyásuk van, nyálzanak, tüsszögnek, köhögnek, rendszerint kötőhártya gyulladás is megfigyelhető. A betegséghez másodlagosan baktériumos tüdőgyulladás társulhat. Kezelése hosszan tart, és gyakori késői szövődmény, hogy a cica élete végéig „szörcsögős” marad.

CHLAMYDIA: Súlyos kötőhártya gyulladással, savós orrfolyással, tüsszögéssel, köhögéssel, ritkán tüdőgyulladással járó betegség. Zoonózis, vagyis veszélyt jelenthet az emberre (különösen kisgyermekekre). Fontos tudni, hogy a Chlamydia ellen nem minden kombinált cicaoltás ad védettséget!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Nyitvatartás

AKTUÁLIS DÉLELŐTTI RENDELÉSÜNKRŐL MINDIG ELŐZETESEN, TELEFONON ÉRDEKLŐDJ!

Hétfő 10:00-12:00 és 16:30-19:00
Kedd 10:00-12:00 és 16:30-19:00
Szerda 10:00-12:00 és 16:30-19:00
Csütörtök 10:00-12:00 és 16:30-19:00
Péntek 10:00-12:00 és 16:30-19:00
Szombat 9:00-12:00

A weboldalon cookie-kat ("sütiket") használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A cookie beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban.

Adatvédelmi beállítások elmentve!
Adatvédelmi beállítások

Amikor meglátogat egy webhelyet az tárolhat vagy lekérhet információkat a böngészőben, főként sütik formájában. Itt beállíthatja személyes cookie szolgáltatásokat.

Ezek a cookie-k szükségesek ahhoz, hogy a webhely működjön, és nem kapcsolható ki a rendszerünkben.

Az oldal működtetéséhez az alábbi technikai cookie-ek szükségesek
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

WooCommerce rendszert használunk. A kosár és megrendelés feldolgozásához 2 cookie-t szükséges: woocommerce_cart_hash és woocommerce_items_in_cart. Ez a 2 cookie szükséges az oldal megfelelő működéséhez és nem kapcsolható ki.
  • woocommerce_cart_hash
  • woocommerce_items_in_cart

Összes tiltása
Összes engedélyezése