Egyetlen szúnyogcsípés a kutyád életébe kerülhet!

A szívférgesség gyakori. Ne dugd a fejed homokba, a kutyádnak a Te segítségedre van szüksége! Tájékozódj és védd meg őt!

Szia! Mi Dr. Mészáros Patrícia és Borbély Zsolt vagyunk, a Petricia Családi Állatorvosi Rendelő kutyaimádó állatorvosa és állatorvosi asszisztense.

Szia!
Mi Dr. Mészáros Patrícia és Borbély Zsolt vagyunk, a Petricia Családi Állatorvosi Rendelő kutyaimádó állatorvosa és állatorvosi asszisztense. Teszünk érte, hogy megállítsuk hódítását.

Azért hoztuk létre az oldalt, mert a frontvonalban állva látjuk, a szívférgesség milyen ijesztően gyakori lett. Rengeteg szűrővizsgálatot végzünk el, és tapasztaljuk, hogy mostanra minden negyedik/ötödik teszten megjelenik a második csík. A kétcsíkos teszt azt jelenti, hogy annak a kutyának az ereiben 30-40 centiméteres férgek garázdálkodnak úgy, miközben mindebből kifelé sokáig semmi sem látszik. 5 kutyából 1 észrevétlenül beteg, és ez a szám folyamatosan növekszik.

Mi úgy döntöttünk, felvesszük a kesztyűt a sunyi parazita ellen! Teszünk érte, hogy megállítsuk hódítását.

Küldetésünk, hogy eloszlassuk a tengernyi félinformációt, ami az interneten kering a témában, és tiszta vizet öntsünk a pohárba.

A tájékozottság itt nemcsak fontos, hanem egyenesen életmentő. Kérjük, segíts, hogy minél több gazdihoz eljusson a híre: a veszély valós, nem pedig egy trópusi betegséggel való tudományos riogatás. Szűrni fontos, védekezni muszáj.

Mentsünk meg minél több kutyát, együtt!

Mi a teendőm most pontosan?

Kezdjetek el védekezni, és a szűrésre 6 hónap múlva kerüljön sor!

Végeztess szűrővizsgálatot a védekezés megkezdése előtt!

Röviden a szívférgességről

 

A szívférgesség eredetileg a trópusi/mediterrán vidékek parazitája volt, a klímaváltozással széles körben elterjedt hazánkban is. Mára hétköznapi, gyakori veszély lett. Szúnyog terjeszti, egyetlen szúnyog egyetlen csípése elegendő hozzá. A fertőzést követően hosszasan (akár évekig) tünetmentes, majd köhögés, fáradékonyság hívhatja fel rá a figyelmet. A 30-40 cm hosszú, vékony paraziták a kutya tüdejének nagy ereiben élnek, vérrel táplálkoznak. Növekedésük során később elérik azt a nagyságot, amikor belógnak a jobb szívfélbe (innen az elnevezésük). A védekezés egyszerű, az egész évet lefedő, havi gyakoriságú tabletta szedéssel vagy „cseppentős” készítményekkel megvalósítható. Nem elegendő a szúnyogok ellen védekezni, a szívféreg lárváit kell céloznunk a kezeléssel. A védekezés megkezdése előtt vérből szűrővizsgálatot szükséges végezni, amit kezdetben 6 hónappal később, majd évente ismétlünk meg.

Részletesen...

Szívféreg szűrés

A gyakorlatban 3 féle vizsgálati módszert használunk. Mindhárom vizsgálathoz vért kell venni a kutyától. A szűrővizsgálat célja kettős: egyrészt, hogy felderítsük, jelenleg áll-e fenn a kutya életét veszélyeztető szívféreg fertőzöttség, amit kezelni kell, másrészt az, hogy biztonságos alapot teremthessünk a védekezéshez.

A tesztek a felnőtt nőstény (és újabban néhány teszt esetében már a hím) szívférgek jelenlétét tudják kimutatni. A szúnyoggal a szervezetbe került mikrofiláriák kb. 6 hónap alatt nőnek meg, a fertőzés pillanatához képest ennél hamarabb a teszt eredménye akkor is negatív, ha szívféreg van a szervezetben. És ugyanezért szükséges megismételni az elvégzett szűrővizsgálatokat -az American Heartworm Society nemzetközi szakmai előírásai alapján- kezdetben 6 hónap múlva, majd rendszeresen, évente egyszer.

Mikroszkópos vizsgálati módszerek

A mikroszkópos vizsgálat során a vérrel keringő mikroszkópos méretű lárvákat keressük. Amikor a szúnyog megcsípi a kutyát, a bekerülő pici lárvák a kutya vérmennyiségéhez képest még aránylag kevesen vannak, nem találjuk meg őket. A felnövő szívférgek szaporodásuk során nagy mennyiségű lárvát juttatnak a vérbe, ezeket már mi is láthatjuk.

A mikroszkópos vizsgálat során vagy a vérminta centrifugálásával egy helyre koncentrált, a vérsejtek közt élénken mozgó lárvákat keressük (vastagcsepp próba), vagy egy speciális eljárással megfestjük őket (Knott, vagy módosított Knott-teszt).
A mikroszkópos módszerekhez minden esetben mikrofilária jelenléte szükséges. A vizsgálat eredménye fals módon negatív lehet akkor, ha a kutya néhány hónapon belül szívférgesség megelőzését szolgáló szert kapott.

PCR vizsgálat

A laboratóriumban elvégzett, genetikai alapú vizsgálat rendkívül megbízható, pontos eredményt ad. Hátránya, hogy mikrofilária jelenléte szükséges hozzá.

A diagnosztikai módszereket együtt, egymással összefüggésben kell értelmezni.

Szívféreg elleni védekezés

Szúnyog ellen nem elég...

Ha már ültél valaha vízparton egy békés nyári estén, akkor kizárt, hogy el kelljen Neked magyarázni, a szúnyogok elleni biztos védekezés mennyire kilátástalan próbálkozás. Éppen ezért a szívférgesség megelőzésében az idegesítően zümmögő, veszélyt hordozó vérszívók távol tartása csak az előkelő második helyre szorult. Vagyis a szúnyogok ellen védekezni fontos, de nem elegendő.

A szívféreg elleni védekezés a szúnyog által a kutyába beoltott mikroszkópikus méretű lárvák elpusztításával történik. A módszer hatékony és átgondoltan pofonegyszerű: ha nincs lárva, nincs ami szívféreggé nőjön.
Számos remek készítmény elérhető mostanra, cseppenthető, és tablettás formában. A hatóanyagokat bélférgesség, vagy bolha/kullancs elleni szerekkel kombinálják, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a szívféreg elleni védekezéssel egyidőben egyéb parazitákkal szemben is megnyugtatóan védekezni tudunk.

Tablettából csak a szívféreg ellenit!

Az utóbbi években megjelent, rendkívül hatékony, külső élősködők (bolha/kullancs/atkák) elleni tablettás készítményeknek azonban nem mindegyike hatékony a szívférgek ellen is. Habár ezek mindegyike valóban megöli a kutyát megcsípő szúnyogot, de sajnos addigra a szúnyog már beoltotta a kutyába a szívférgesség lárváit. Ezért szívférgesség elleni védekezésre csak azok a tablettás készítmények alkalmasak, amelyekre kifejezetten rá van írva, hogy a hatóanyagai nemcsak a szúnyogra, hanem a szívféreg lárváira is hatnak.

Minden egyes hónapban!

A szívféreg lárvái fejlődésük során különböző „lárva-stádiumokon” mennek keresztül. Ennek a fejlődésnek a lépései egyrészt a lárvákat hordozó szúnyogban, másrészt a kutyában történnek meg. Szemléletesen fogalmazva, olyan ez, mintha előbb bölcsibe járnának, aztán oviba, majd iskolába. A „bölcsis korú” lárvákat kb 40 napig érik el hatékonyan a megelőzést szolgáló gyógyszereink, ezt követően (az ovis és iskolás időszakban), a kutya szervezetében vándorolva nem hatnak már rájuk a beadott szerek, a nagyobb fejlődési alakok az iskolát megállíthatatlanul kijárva, felnőtt szívférgekké fejlődnek.
Ezért van az, hogy a védekezést minden egyes hónapban, illetve egészen pontosan maximum 4 hetente el kell végezni.

Szűrés nélkül soha!

Könnyen belátható, hogy ha egy betegnek adunk be olyan gyógyszert, amit a megelőzésre találtak ki, az komoly galibát okozhat. A kutya vérkeringésében akár tömegesen is jelen lehetnek mikrofiláriák teljesen tünetmentesen a külső szemlélő számára. Ha beadjuk a védekezésre szolgáló szert, ezek a lárvák hirtelen nagy tömegben pusztulnak el, és a belőlük kiszabaduló bomlástermékektől a kutya életveszélyes állapotba kerülhet.

A szűrővizsgálatok nélkül, vaktában elkezdett védekezés során, a mikrofiláriák eltűnnek a vérből, ami fontos diagnosztikai eszközeinket lehetetleníti el. Soha ne kezdjetek szívféreg védekezésbe előzetes szűrővizsgálat nélkül!
Az egyetlen kivételt ez alól a 6 hónapnál fiatalabb kutyák jelentik. Ezekben a kiskutyákban a szűrővizsgálat (az idő rövidsége miatt) még biztosan negatív eredményt mutat, akkor is, ha a kutya már szívféreggel fertőzött. Az ő esetükben a védekezést mielőbb (6-8 hetes kortól) meg kell kezdeni, és 6 hónappal később -már védekezés mellett- kell elvégezni a szűrést.

A szívférgesség nem alakít ki immun-védettséget a szervezetben. Éppen ezért a betegségen átesett kutyáknak ugyanolyan fontos a védekezés a továbbiakban, mint egészséges társaiknak!

Szívférgesség kezelése

Könnyen belátható, hogy a szívférgesség kezelése kemény dió.

Gondolj csak bele: nem sokkal vagyunk előrébb attól, hogy az erekben kapaszkodó 40 centis férgeket kinyírjuk: az elpusztított paraziták passzívan sodródni kezdenek a vérkeringéssel, és a kisebb erekbe ékelődve könnyen elzárhatják azokat. Éppen ezért a szívférgesség kezelése nem házi barkácsmunka, hanem állatorvosi szakértelmet, empátiát és tapasztalatot igénylő feladat!

A gold standardnak ma nemzetközileg a melarsomine hatóanyagos injekcióval végzett sorozat-kezelést tartják, de szintén kiváló eredményekkel büszkélkedhetnek kardiológus kollégák, akik az erek felől, katéterrel, egyesével húzzák ki a férgeket.

Sokan még mindig elhiszik azt a városi legendát,

hogy a szívférges kutya egy egyszerű gyógyszer-szedéssel meggyógyítható. Ez korántsem igaz: a nem megfelelő kezelés csak szomorú próbálkozás, az időhúzáson és az időszakos negatív eredményeken kívül nem sok mindenre alkalmas.

Ismert, de a nemzetközi szakmai előírások szerint (a rezisztencia kialakulásának óriási veszélye miatt) kifejezetten nem javasolt kezelési mód a „lassú protokoll”: ilyen esetekben folyamatos mikrofilaria gyérítéssel, vagy a parazitával együtt élő baktérium antibiotikumos elpusztításával igyekeznek „kikoptatni” a szervezetből a felnőtt szívférgeket. A módszer hatékonysága leginkább az orosz rulettre emlékeztet (a módszerrel valóban leírtak teljes gyógyulást, de ritka az eredményes kezelés) és a rövid ideig tartó, fals negatív teszt-eredmények hamisan megnyugtató idővesztesége végül végzetes előnyhöz juttatja az életben maradt szívférgeket. Az idő ellenünk dolgozik: ha már tüneteket okoz a szívférgesség, a kezelés biztonságossága nagyot zuhan. A parazita a létfontosságú tüdőben és szívben élősködik: nincs idő az olcsó félmegoldásokra, hatékonyan és véglegesen kell meggyógyítani a kutyát!

A szakma szabályai szerint elvégzett gyógyszeres kezelés egy többlépcsős folyamat:

Első lépésben a vérpályában keringő mikroszkópikus méretű lárvákat (mikrofiláriákat) vesszük célba. Fontos az elpusztításuk, mert gyógyszeres kezeléssel csak rövid ideig férkőzhetünk a közelükbe, azután hónapokra elbújnak a szervezetben. A kezelés első lépésével tehát azt biztosítjuk, hogy a kifejlett férgeknek ne legyen utánpótlása.

Ezt követi a doxiciklines kezelés. A doxiciklin egy antibiotikum, nem a szívférget magát, hanem a vele szimbiózisban élő Wolbachia baktériumot pusztítja el: ettől a szívférgek legyengülnek, szaporodásuk zavart lesz.

A harmadik lépésben totális győzelmet aratunk egy igen hatékony injekciós kezeléssel. Az injekciókat három alkalommal adjuk, a kezelés megkezdésétől számított 60., 90., és 91. napon. A beadás bódításban, infúziós és gyógyszeres támogatás mellett történik, mélyen a gerinc mellett futó ágyéki izomba.

Fontos a körültekintő és szakszerű beadás: egyetemünk belgyógyászatán vizsgálták, hogy a súlyosan szövetizgató hatású hatóanyag mennyi idő alatt oszlik el a beadás helyéről. Ha a beadás helyét 30 percen keresztül nyomás alatt tartjuk, elkerülhető a helyi reakció, amit a gyógyszer okozhat.

Szintén fontos feladat, hogy az injekciós kezelést követő 3-4 hétben biztosítsuk azt, hogy az elpusztított paraziták ne ékelődjenek be a kisebb erekbe. A szervezet lassan elbontja és elhordja hulladékukat, de ehhez időre van szükség. Biztosítanunk kell azt, hogy a kutya vérnyomása minél alacsonyabban maradjon, ezért a kezelést követő hetekben szigorú mozgáskorlátozás szükséges. Tapasztalataink szerint a gazdik többsége jobban tart ettől a pihenő-időszaktól, mint magától a kezeléstől. Szinte minden esetben nagy tehernek érzik, hogy ennyi időre nyugalmat biztosítsanak a kutyának. Pedig aggodalomra semmi ok: a kennel vagy lakás nyugalma, és a rövid séták éppen elegendőnek szoktak ahhoz lenni, hogy ne történhessen baj.

Azt hiszem, az állatorvosi munka egyik legdiadalmasabb pillanata az, amikor egy egykor szívférges kutyánál már hetekkel a kezelést követően, feszült várakozással figyeljük a tesztet, és megpillantjuk az egyetlen csíkot! Be kell ismernem, ezzel az érzéssel nem lehet betelni, bizony, néha elpattan a húr: az örömkönnyes győzelmi pillanatok meghatottsága olykor a mai napig elragad minket is.

Ha kérdésed van, keress minket bátran!

 

Borbély Zsolt +36 70 634 8188

dr. Mészáros Patrícia +36 70 221 9565

Patríciát kérlek csak SMS-ben keresd, azonnali
kérdésekkel fordulj Zsoltihoz!